Zasady programu
„Piekielna kuchnia” to prawdziwa restauracja, w której obowiązują najwyższe standardy. Uczestnicy najpierw w zespołach - czerwonym i niebieskim, pracują w oddzielnych kuchniach, przygotowując potrawy z opracowanego menu i usiłują wydać je gościom na czas w akceptowalnej formie. W każdym odcinku szef ocenia ich wysiłki, umiejętności i postępy. Na podstawie głosów samych uczestników eliminuje najsłabszego z nich. Zwycięzca wygrywa 100 tysięcy złotych i zatrudnienie w restauracji Atelier Amaro.
Walka o przetrwanie
To nie jest program dla słabeuszy. To połączenie kulinarnego kunszty, wyścigu z czasem oraz gigantycznego stresu i presji. Codziennością są emocje na granicy histerii i walka z samym sobą w dążeniu do przygotowania perfekcyjnego dania. Przed uczestnikami wiele wyzwań czekających za drzwiami najsłynniejszej restauracji na świecie „Hell’s Kitchen - Piekielna kuchnia”.
Szef Amaro
Gospodarzem pierwszego sezonu jest Wojciech Modest Amaro. Prowadzona przez niego restauracja „Atelier Amaro” jako pierwsza w Polsce zdobyła prestiżową gwiazdkę Michelin. Pionier współczesnej kuchni polskiej i odkrywca zapomnianych smaków natury. Mentorem uczestników programu został Kurt Scheller, słynny szwajcarski kucharz, który był szefem kuchni m.in. w hotelach Bristol, Sobieski oraz Rialto.
„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” od 5 września 2022 roku od poniedziałku do piątku o godz. 14:40 w Telewizji POLSAT CAFE.